Zašto je Vračar najbolje mesto za život?

Zašto je Vračar najbolje mesto za život?

Vračar ima oko 80 hiljada stanovnika a njegove granice čine tri bulevara: Bulevar kralja Aleksandra, Bulevar Jugoslovenske armije i Južni bulevar. Predstavlja mesto gde se čuva i neguje izvorni duh i život Beograda, spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog.

U razgovoru sa stanovnicima Vračara obavezno će istaći koliko su ponosni na kraj u kome su rođeni ili žive i skoro je nemoguće da će razgovor proći a da ne spomenu bar neku od mnogih znamenitosti ove opštine.

Objekata koji karakterišu ovaj kraj ima mnogo, a mi vam navodimo one zbog kojih je život na Vračaru privilegija.

Hram Svetog Save

Na mestu na kome je pre pet vekova razvejan pepeo Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, podignut je velelepan pravoslavni hram. Iako je još uvek u fazi izgradnje, Hram Svetog Save postao je simbol srpskog pravoslavlja i glavno obeležje Vračara i Beograda.

Narodna Biblioteka Srbije

Preko puta Hrama pruža se drugo veliko arhitektonsko zdanje, nastalo na pepelu prethodnog – zgrada Narodne biblioteke Srbije. Iako je uništena u nemačkom bombardovanju aprila 1941. godine,  u potpunosti je obnovljena i predstavlja jednu od najznačajnijih nacionalnih institucija.

Pozorišta

Vračar ima čak četiri pozorišta na svojoj teritoriji. Osim profesionalnog Beogradskog dramskog pozorišta, u ovoj opštini se nalaze i dve amaterska– DADOV i Teatar levo, a tu je i pozorište za mališane - Pozorištance „Puž“.

Muzej Nikole Tesle i Prirodnjački muzej

Muzej čuva urnu, celokupnu ličnu ostavštinu velikog naučnika, obimnu prepisku, brojne tehničke crteže, kao i veliki broj originalnih fotografija.

Prirodnjački muzej u Njegoševoj ulici je jedini muzej takve vrste u Srbiji. U njemu se čuva prirodna i kulturna baština sa preko milion različitih primeraka iz Srbije, Balkanskog poluostrva, ali i celog sveta.

Kafane

Verovatno najveće savremeno znamenje Vračara su kafane. One su bile i ostale omiljena mesta za okupljanje Vračaraca vikendom. „Trandafilović“ čuva uspomenu na velikog srpskog pisca Borislava Pekića, dok kafana „Čubura“ pamti i podseća na boema Slobodana Markovića – Libera Markonija, po kojem je skver ispred kafane nedavno dobio ime.

Gradić Pejton

Na mestu gde su čuvene kafane nalazi se popularni zanatski centar „Gradić Pejton“, prvi centar ovakve vrste nastao u Beogradu. Ovaj autentični zanatski „gradić“  jedno je od glavnih obeležja starog Vračara, koji rado posećuju i turisti i meštani.