Zašto je novogradnja bolja od stare gradnje?

Zašto je novogradnja bolja od stare gradnje?

Kupujete stan i u dilemi ste koju gradnju izabrati? Tražite savete svojih prijatelja, vagate i zapisujete prednosti i mane, a i dalje ste neodlučni, jer kupovina stana nije jednostavna i nikako pritom ne treba donositi ishitrene odluke kada je u pitanju vaš budući dom.

Da bi lakše doneli odluku, imajte na umu sledeće:

Standardi gradnje

Postoje mišljenja da je stara gradnja kvalitetnija od nove, ali danas postoje stroži standardi gradnje. Vodi se više računa i primenjuju se oštrije kontrole prilikom tehničkog prijema objekta. Primera radi, posedovanje energetskog pasoša znači da zgrada ispunjava uslove kvaliteta, smanjene potrošnje energije i udobnost u visokoj meri.

Konstrukcija i termoizolacija

Ranije su kao građevinski materijal koristili opeku i zidali masivne i velike zidove da bi time omogućili bolju termoizolaciju, ali danas kada se koristi beton, ugrađuje se termoizolacija.

Instalacije

Kada kupujete novu gradnju ne izlažete se dodatnom trošku kao kod stare gradnje kada morate u više slučajeva da menjate instalacije. Pri ulasku u stan sačekaće vas nove hidro i elektro instalacije koje ispunjavaju propise i standarde moderne gradnje.

Novi eko materijali

Takođe, danas se u građevini koriste novi materijali kao što je na primer ytong, koji je jednostavan za obradu, dobar je izolator i odporan je na požare. S obzirom na to da je ekološki zdrav materijal, može se koristiti i za gradnju krova. 

Što se tiče termoizolacije, fasadu od staklene vune zamenila je fasada od stiropora koja za 60 % smanjuje energetske gubitke.

Udobnost

Pored novih materijala i ispunjavanja standarda, novogradnja vam nudi i udobnost prilagođenu današnjem načinu života. Raspored stana je osmišljen tako da svaka prostorija bude funkcionalna i da vam pruža komfor.

Nova gradnja, nova zgrada

Kada kupujete novu gradnju, kupujete i novu zgradu gde ćete izbeći velike zajedničke troškove i sačuvati živce kada je u pitanju komšiluk, jer u slučaju ulaska u novu zgradu uštedeli ste na zajedničkim velikim investicijama koje ne možete izbeći kada je u pitanju stara gradnja.