Zašto je bitno da životni prostor bude dovoljno osvetljen

Zašto je bitno da životni prostor bude dovoljno osvetljen

Kako biste se u svom domu osećali što komfornije, jako je važno da osećate pozitivnu energiju. Upravo jedan od izvora pozitivne energije jeste svetlost. Zato je pri kupovini stana jako važno obratiti pažnju na njegov položaj, raspored prozora i mogućnosti za dopiranje dovoljne količine svetlosti.

Raspored prostorija

Prostorija u kojoj provodimo najviše vremena je dnevni boravak, zato je njegov položaj od najvećeg značaja. Kako bi bio ispunjen dovoljnom količinom svetlosti tokom čitave godine, savetujemo vam da bude okrenut ka jugu. Dnevni boravak bi trebao da ima veći broj prozora od ostalih prostorija, što je naročito bitno tokom zimskog perioda. Pored dnevnog boravka, prostorija koja treba da bude okrenuta ka jugu je radna soba.

Prostorije kao što su spavaće sobe, kuhinja i trpezarija poželjno je da budu okrenute ka istoku, jer je na toj strani najveća količina svetlosti u jutarnjim časovima, dok je u popodnevnim časovima svetlost na zapadu. Zato na ovoj strani treba da budu prostorije u kojima ne provodimo mnogo vremena.

Prostorije koje imaju manje svetlosti pogodne su za ostave, stepeništa i druge pomoćne prostorije.

Uticaj svetlosti na enterijer

Svetlost veliku ulogu igra i u uređenju stanova. Kako određene boje zidova izgledaju drugačije u zavisnosti od osvetljenosti stana, potrebno je da obratite pažnju na svetlost pre nego sto izaberete boju za zidove.

Tamnije boje zidova su pogodne za dobro osvetljene prostorije, a u onim manje osvetljenim treba da preovladavaju svetlije nijanse.

Zidovi koji su direktno izloženi sunčevoj svetlosti treba da budu manje intenzivnih boja, kako ih svetlost ne bi dodatno naglasila.

Isti izbor boja važi i kad je nameštaj u pitanju. A manje osvetljene prostorije treba da ispunite detaljima od metala, stakla ili porcelana, kako bi se svetlost što bolje reflektovala i učunila prostoriju vizuelno svetlijom.