Uređenje dečijih soba

Uređenje dečijih soba

Uređenje doma za mnoge predstavlja izazov i mogućnost da iskažu svoju kreativnu stranu. Ali ono što posebno zadovoljstvo predstavlja većini roditelja jeste uređenje dečije sobe.

Kako danas postoji veliki broj prodavnica nameštaja, koje nude bezbroj mogućnosti za uređenje omiljenog dečijeg kutka, često se dešava da ni sami ne znamo odakle da krenemo i u kom pravcu da idemo.

Funkcionalnost na prvom mestu

Pre svega treba da se fokusirate na bezbednost i funkcionalnost prostora. U dečijoj sobi treba da ima što više slobodnog prostora za kretanje i igru, zato sobu nikako nemojte zatrpavati suvišnim nameštajem. Ono što svaka soba treba da ima je krevet sa odgovarajućim dušekom, orman, police za igračke ili knjige i radni sto, ukoliko je dete školskog uzrasta. Nameštaj treba da bude multifunkcionalan, pa je poželjno da se ispod kreveta i radnog stola nalaze fioke za odlaganje igračaka i drugih stvari. Soba takođe treba da bude dovoljno osvetljena, kako bi se dete osećalo što prijatnije.

Izaberite odgovarajuće boje

Kada su boje u pitanju, najbolje je da za većinu zidova birate neutralne i pastelne boje, uz koje će se najbolje uklopiti ostatak enterijera. Hladne boje poput plave, zelene i ljubičaste učiniće da soba izgleda veće, a tople boje poput crvene, narandžaste i žute učiniće prostoriju vizuelno manjom.

Vaše dete možete obradovati i zidom obojenim bojom koja ima efekat školske table i omogućava slobodno crtanje po zidovima kredama u različitim bojama. Ovo moderno rešenje omogućiće vašem detetu dovoljno prostora da iskaže svoju kreativnost, a vas će poštedeti brige oko neurednih zidova.

Ispunite dečije želje

Veoma je važno da slušate želje vašeg deteta. Ukoliko vaše dete ima omiljenog lika iz crtanih filmova, ukrasite zidove njegovim motivima. A možete se poigrati i stikerima i tapetama, koji će dati živost prostoru.

Detalji su takođe veoma bitni, pa tako prostor obogatite zanimljivim tepihom, udobnim tabureima, zidnim lampama, uramljenim crtežima ili omiljenim igračkama vašeg deteta.