Učinite prostor vizuelno većim

Učinite prostor vizuelno većim

Nismo uvek u mogućnosti obezbediti sebi stan velike kvadrature, ali to ne znači da manji životni prostor ne može da izgleda lepo. Uz poigravanje bojama i detaljima možemo stvoriti vizuelno mnogo veći prostor nego što on zapravo jeste.

Izaberite prave boje

Boje zidova su od velikog značaja kada su manje prostorije u pitanju. Kako biste stvorili utisak većeg prostora, za zidove birajte belu ili svetle hladne boje, kao što su ljubičasta, plava i zelena. Takođe, nije preporučljivo mešanje više boja, kako ne biste “ugušili” prostor.

Ako ste dovoljno kreativni i želite da se poigravate bojama, odlučite se za pruge. One će vizuelno izdužiti ili proširiti prostoriju, u zavisnosti od položaja. Ukoliko imate niži plafon, zidove obojite vertikalnim, širokim prugama. A ukoliko želite da prostor učinite širim, odlučite se za horizontalne pruge.

Izbor nameštaja

Nameštaj u malom životnom prostoru nikako ne treba da bude glomazan, a pored toga poželjno je da bude maksimalno funkcionalan. Izaberite komade nameštaja u svetlim bojama poput onih na zidovima ili za nijansu tamnijim. Najbolje rešenje je da nabavite nameštaj po meri koji će se savršeno uklopiti u vaš životni prostor.

Kako biste dodatno naglasili prostor, neka određeni komadi nameštaja budu napravljeni od stakla, koje će omogućiti prodiranje svetlosti i stvaranje iluzije većeg prostora.

Pažljivo birajte detalje

Detalji su od ključnog značaja kada su mali prostori u pitanju, ali morate biti oprezni, kako ne biste preterali sa njima. Obogatite svoj dom zidnim ili stonim lepo dizajniranim lampama, čija će svetlost i senke stvoriti topliju atmosferu.

Jedan detalj će posebno učiniti vaš dom vizuelno većim, a to je ogledalo. Izaberite idealno mesto za veliko ogledalo, koje će zauzeti tri četvrtine zida. Možete eksperimentisati tako što ćete postaviti više manjih ogledala, koja će činiti jednu celinu. Za koju god varijantu da se odlučite, ogledala će stvoriti dubinu prostorije i u velikoj meri će uticati na izgled vašeg doma.