SISTEM PAMETNIH KUĆA - RECEPT ZA JEDNOSTAVAN ŽIVOT

SISTEM PAMETNIH KUĆA - RECEPT ZA JEDNOSTAVAN ŽIVOT

Sigurno smo svi nekada pomislili kako bi bilo divno da posedujemo dom u kojem bismo bili oslobođeni briga poput onih da li smo isključili šporet ili grejanje, zatvorili prozore ili ugasili svetla. Srećom, brz tehnološki napredak kojim smo okruženi učinio je da ove želje mogu postati stvarnost. Sistem “pametnih kuća” donosi niz mogućnosti koje imaju samo jedan zadatak - da nam učine život jednostavnim i komfornim.


ZAŠTITA OD POŽARA I PRIVATNOST

Jednim pritiskom na taster možete pokrenuti funkciju koja pokreće režim odlaska od kuće i softver će automatski isključiti elemente kao što su šporet, pegla ili osvetljenje. Takođe, možete se služiti i funkcijom koja automatski, prema zakazanom vremenu, uključuje svetlo ili čak pušta muziku. Ova opcija je korisna u zaštiti od mogućih provala. Zahvaljujući automatski podešenim aktivnostima, uvek će se činiti da je neko prisutan u domu, čak i ako ste na godišnjem odmoru.


GREJANJE I UŠTEDA ENERGIJE

Svima nam se nebrojeno puta desilo da se neplanirano zadržimo van kuće, zbog čega se prostorije previše ugreju ili pak rashlade. Ukoliko se ovo dogodi, sistem pametnih kuća poslaće vam obaveštenje na vaš mobilini telefon, tako da možete jednostavno, sa bilo koje lokacije, da kontrolišete grejanje, uređaje ili prozore. Osim mobilnog telefona, sistem pametnih kuća omogućava kontrolisanje više aparata ili elemenata samo jednim daljinskim upravljačem, što vam dodatno olakšava snalaženje.

 

BRIGA O STANARIMA

Još jedna zanimljiva funkcija koju poseduje ovaj sistem je i mogućnost da prozore otvaraju i zatvaraju na osnovu procene kvaliteta vazduha, što je fantastična prednost ukoliko živimo na prometnim lokacijama ili u centru grada, a ukoliko postoji jelo ili namirnica koje ste možda davno spremili i zaboravili, sistem će vas o tome obavestiti, budući da poseduje i funkciju kontrole frižidera. Zahvaljujući ovoj opciji možete i preko svog mobilnog telefona u svakom trenutku dobiti informaciju koje namirnice imate u frižideru i kada im ističe rok trajanja.