NAJLEPŠE ULICE VRAČARA

NAJLEPŠE ULICE VRAČARA

Vračar je deo Beograda sa bogatom istorijom, prelepim građevinama i lokacijom koja ne prestaje da nas iznova oduševljava. Pored prelepih parkova i ustanova kulture, bogatstvo Vračara čine i njegove, većinom rustične, ulice koje mogu biti romantično i živopisno okruženje za vaš novi dom, pogotovo kada se nastanite u modernom i dobro opremljenom kompleksu koji u sebi sadrži sve što je potrebno za svakodnevni, lagodan život, možete neometano da uživate u lepotama Vračara.

KRUNSKA

Prva asocijacija na Vračar svakako da je Krunska ulica u samom srcu Beograda. Počinje od Ulice kneza Miloša, a na svom kraju se uliva u Baba Višnjinu ulicu. Poznata je po tome što čini sedište mnogih ambasada, a ime je dobila, kako i sam naziv kaže, po kraljevskom rekvizitu i simbolu vladavine - kruni. U Krunskoj ulici nalaze se ambasade Mađarske, BiH, Brazila, Belgije i Turske, a posebno je zanimljiv podatak, da je u zgradi u kojoj se sada nalazi Turska ambasada jedno vreme živeo naš veliki pesnik Jovan Jovanović Zmaj. Pored prelepih zdanja ambasada, u Krunskoj ulici se nalazi i Muzej Nikole Tesle.

BABA VIŠNJINA

Ova ulica u centralnom delu Vračara, nosi naziv, verovali ili ne, po majci Kneza Miloša – Višnji Urošević. Prostire se od Makenzijeve do Krunske ulice, a u njenoj blizini se nalazi Bulevar kralja Aleksandra, Kalenić pijaca, kao i brojne ambasade i važne ustanove poput Beogradskog dramskog pozorišta. Svoj naziv dobila 1. januara 1900. godine, a tačni podaci o datumu i mestu rođenja Višnje Urošević, nažalost nisu poznati.

ULICA BOŽIDARA ADŽIJE - DANAŠNJA RADOSLAVA GRUJIĆA

Preimenovana u ulicu Radoslava Grujića, ulica Božidara Adžije značajna je po mnogim stvarima. Svoj prvobitni naziv dobila je po narodnom heroju Jugoslavije i jednom od prvih zaštitnika radničkih prava, zbog čega su njegovim imenom nazvane mnoge ulice širom zemlje, a jedna od njih nalazila se i na Vračaru. Ova ulica je poznata po tome što se u njoj nalaze čak dve važne ustanove kulture – Centar za kulturu Božidarac, nekadašnje najpoznatije mesto beogradskih igranki i kulturnih dešavanja, kao i Pozorištance puž namenjeno najmlađima.

KALENIĆEVA ULICA

Gotovo svima je dobro poznata čuvena Kalenićeva pijaca na samom kraju Kalenićeve ulice, ali mali je broj onih koji znaju ko se krije iza ovog prezimena. Vlajko Kalenić bio je sin imućnog trgovca koji je čitavu svoju imovinu i imanje zaveštao domovini. U njegovu čast, baš na prostoru njegove zemlje, simbolično je osnovana Kalenić pijaca, budući da su se na tom mestu njegov otac i on bavili trgovinom. Kalenić pijaca čini jedan od simbola Beograda, posebno Vračara i predstavlja jednu od omiljenih mesta za kupovinu mnogih Beograđana.