KAKVE ZAVESE ĆE SE NAJBOLJE UKLOPITI U VAŠ PROSTOR

KAKVE ZAVESE ĆE SE NAJBOLJE UKLOPITI U VAŠ PROSTOR

Veliku ulogu u izgledu celokupnog enterijera imaju zavese. Osnovna funkcija zavesa je zaštita od svetlosti i obezbeđivanje privatnosti. Međutim, njihova estetska uloga može bitno uticati na doživljaj prostora. One mogu biti neutralne i neupadjive, ali i ili upečatljive i razbiti monotoniju svojim raskošnim izgledom. Treba napraviti razliku između zavesa koje se nalaze u dnevnom boravku i onih koje su postavljene u vašoj spavaćoj sobi.

ZAVESE U DNEVNOM BORAVKU

Pri izboru zavesa za dnevni boravak važno je voditi računa o tome da se one uklope u ostatak enterijera. U zavisnosti od boja i elemenata koji dominiraju u prostoru, treba pronaći zavese koje će svojim izgledom upotpuniti celokupan doživaljaj prostorije. Ukoliko su u vašem dnevnom boravku prisutne različite boje i dezeni, najbolje je da izaberete zavese u jednoj boji, koja se već nalazi u prostoru. Zavesu možete uklopiti sa omiljenim komadom nameštaja, tepihom ili bojom zidova. Ukoliko želite da postignete efekat veće topline u prostoru, blago naborajte zavese.  Kako biste imali dovoljno svetlosti, izaberite prozirne zavese svetlih boja. Ukoliko je vaš dnevni boravak u jednoj do dve boje, izaberite upečatljive motive za svoje zavese. Kako biste stilski uklopili zavese sa ostatkom prostora, nabavite jastučiće sa sličnim dezenom.

DRAPERIJE

Ukoliko je vaša prostorija u bež, sivoj ili nekoj drugoj neutralnoj nijansi, možete osvežiti prostor zanimljivim draperijama. Ukoliko je vaša dnevna soba manjih dimenzija, ne preporučuje se postavljanje zavesa, kako ne biste isuviše opteretili izgled prostora. Draperije su dobro rešenje ukoliko spavate u dnevnoj sobi. Slobodno postavite draperije koje će zatamneti prostoriju, a preko dana ih možete skloniti.  Bilo bi dobro da se boje draperija i zavesa podudaraju sa elementima u prostoru, poput jastuka, prekrivača i tepiha.

ZAVESE U SPAVAĆOJ SOBI

Za razliku od zavesa u dnevnom boravku, kojima je osnovna uloga propuštanje svetlosti, zavese u spavaćoj sobi će vam prevashodno pružiti dozu privatnosti koja vam je potrebna. Ukoliko nemate roletne i venicijanere, najbolje je da odaberete zavese od materijala koji se ne providi. U drugim slučajevima, možete postaviti zavese od providnog materijala, koje se uklapaju sa bojama i dezenima vaše spavaće sobe. Umirujućoj atmosferi spavaće sobe će najviše odgovarati svetle, pastelne zavese bez mnogo detalja.