Kako boje u domu utiču na raspoloženje?

Kako boje u domu utiču na raspoloženje?

Možda često ne razmišljamo o bojama koje nas okružuju, ali upravo su one nešto što u velikoj meri utiče na naše raspoloženje, a da toga nismo ni svesni. Zato je od velike važnosti da svoj dom, mesto na kome provodimo mnogo vremena obogatimo bojama koje će pozitivno uticati na naše raspoloženje, a samim tim i čitavu atmosferu u domu.

Crvena

Ako razmišljate kojom bojom da ulepšate spavaću sobu, crvena je idealna. Boja strasti i energije učiniće vašu sobu pravim mestom za uživanje. Pošto je veoma intenzivna, koristite je u kombinaciji sa nekom neutralnom nijasnom, kako ne bi delovala prenapadno. Ako ipak niste dovoljno hrabri da zidove spavaće sobe obojite u crveno, obavezno je ispunite crvenim detaljima.

Zelena

Zelena boja deluje veoma opuštajuće jer nas asocira na prirodu. Zato je pogodna za dnevne boravke i prostorije za odmor. U kombinaciji sa zemljanim tonovima može da izgleda veoma lepo i harmonično. Ako se odlučite za zelene tonove u vašem domu, vodite računa o nijansama, jer maslinasto zeleni tonovi daju potpuno suprotan efekat.

Žuta

Sa žutom bojom treba da budete posebno oprezni, jer može da deluje veoma uznemirujuće. Ako volite žutu boju, potrudite se da ona bude zastupljena na manjim predmetima u stanu.

Plava

Kad je plava boja u pitanju, prva asocijacija nam je na more. Samim tim deluje veoma opuštajuće. Zato je idealna za kupatila i spa prostorije, ali i za spavaće sobe. Ako obojite zidove sobe svetlo plavom bojom, dobićete osećaj čistoće i svežine. Takođe, u kombinaciji sa malo tamnijim nijansama može da izgleda veoma lepo u dečijim sobama.

Ljubičasta

Ova vesela boja takođe ima pozitivan uticaj na naše raspoloženje. Ljubičasti detalji pružiće osećaj topline u prostoriji, pa je idealna za dnevne sobe, ali i dečije jer podstiče kreativnost. Kod ljubičaste boje bitno je da vodite računa o nijansama, jel tamnije nemaju tako pozitivan uticaj poput svetlijih nijansi kao što je boja lavande.