Zašto je tinejdžerima potreban poseban prostor

Zašto je tinejdžerima potreban poseban prostor

Kada su deca mala, mogu deliti prostor i uživati u zajedničkoj igri i odrastanju, ali kada dođu do tinejdžerskog doba, potreban im je sopstveni prostor, u kojem će imati svoju privatnost. Posebna soba predstavlja prostor gde se osećaju sigurno, prijatno i inspirativno. Kreirajte kreativni prostor u dogovoru sa njima, koji će im omogućiti pravilno razvijanje.

DA LI IM PREPUSTITI UREĐENJE ILI NE

Uređenje tinejdžerske sobe predstavlja veći izazov od dečije sobe jer tinejdžeri već imaju svoje ideje i zamisli kada je njihov prostor u pitanju. Kako na njihove poglede u ovom razdoblju utiču različite ličnosti, muzičari i glumci, koji oblikuju njihov ukus, nemojte se začuditi ako odluče da iskopiraju njihov stil. Njihova soba predstava jedan od načina na koji izražavaju svoj karakter. Zbog toga je važno da ih uključite u proces dizajniranja i dekorisanja, kako se ne bi osećali isključeno. Oni će umeti da cene to što ste uvažili njihove želje i potrebe.

UREĐENJE KORAK PO KORAK

Prvi korak je pažljivo planiranje prostora. Skicirajte ga i odredite koliko nameštaja vam nedostaje i procenite šta biste mogli da promenite, ali tako da u sobi ostane dovoljno prostora za kretanje. Ono što svaka tinejdžerska soba mora imati su radni sto i stolica.  Posebnu pažnju posvetite ovom delu, jer je u školskom uzrastu neophodno imati udoban i prijatan kutak za učenje. Neka radni sto bude u položaju koji mu pruža najviše dnevne svetlosti. U gotovo svakom kutku možete postaviti police, koje su praktično rešenje za odlaganje sitnica i knjiga.

Drugi korak je odabir boja koje će definisati prostor. Odaberite boje zidova u dogovoru sa vašim tinejdžerom, tako da prate temu sobe. Ukoliko želite da soba dobije uzbudljiviju energiju, iskoristite kontrastne boje. Jarke boje nisu dobar izbor, jer umaraju oči i podižu tenziju u prostoru. U odnosu na dominantne boje, kasnije možete odabrati različite lampe, zavese, jastuke, tepihe i sl. Ovaj deo u potpunosti možete prepustiti njima, jer će na ovaj način prostoru dati svoj lični pečat, a kako se njihov ukus često menja, ove predmete lako možete zameniti ukoliko je potrebno.