UREĐENJE DOMA: Boja ili tapete?

UREĐENJE DOMA: Boja ili tapete?

Kada je boja zidova u pitanju, sa belom nikada ne možete pogrešiti, ali ona neće učiniti prostor karakterističnim i drugačijim. Zidove možete kreativnije iskoristiti i uz pomoć njih iskazati vaš lični stil, istaknuti funkcionalnost prostora i osavremeniti ga.

ISTAKNUTI ZID

Pored tapeta i umetničkih slika možete odvojiti jedan zid koji će se razlikovati od ostalih. „Feature wall“ ili u prevodu istaknuti zid, postao je popularan 90-tih godina prošlog veka. Ovaj zid se od ostalih izdvajao samo po boji, pa bi tako u beloj prostoriji istaknuti zid bio okrečen u jarku boju i na taj način odudarao od ostatka prostora.

Danas je istaknuti zid ponovo aktuelan trend u dizajnu enterijera, ali je upotpunjen kreativnijim elementima. Ukoliko nemate dovoljno svetlosti u prostoru, predlog je da zid naspram prozora ofarbate svetlom bojom. Nemojte ukrašavati više od jednog zida na ovaj način, jer ćete prouzrokovati kontraefekat.

 Kada birate zid koji ćete istaći, imajte na umu da zidovi sa previše prozora odvlače pažnju sa njega. Istaknite zid sa karakterističnim elementima, kao što je kamin. Uklopite šare, tapete i temu u ostatak enterijera, ali uključite i efektne detalje koji će razbiti monotoniju. Tapete su idealan izbor za transformaciju prostorije. Postoji nebrojeno mnogo dizajna, od fototapeta, do cvetnih i retro elemenata.

KAKO IZABRATI TAPETE

Zidne tapete su doživele ponovnu popularnost poslednjih godina, pa ih sve više srećemo u poslovnim, ali i kućnim enterijerima. Tapete možete iskoristiti na jednom zidu u sobu, ali se ne morate tu zadržati. Tapete u dnevnoj sobi su odličan način da prostor učinite zanimljivijim i podstaknete veseliju atmosferu.

Monohormatski stil je odličan izbor ako volite osnovne boje, a ipak želite da obogatite svoj prostor. Vaša prostorija će izgledati veće uz tapete sa horizontalno postavljenim prugama. Neutralne, svetle boje dodaće prostoru efekat osunčanosti. Na kraju, važno je da tapete ukomponujete sa ostatkom enterijera, ali slobodno pustite mašti na volju i nemojte se ograničavati jednoj bojom ili dezenom.