UPOZNAJTE SVOJE NOVO OKRUŽENJE

UPOZNAJTE SVOJE NOVO OKRUŽENJE

Budući stanari Kapije Vračara imaće mnogo čemu da se raduju. Vračar je opština koja odiše duhom prošlih vremena i nosi u sebi mnoge lepe i važne uspomene i građevine. Naziv Vračar pominje se još daleke 1492. godine u turskom planu za osvajanje Beograda, a na mestu gde je razvejan pepeo prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save podignut je hram posvećen njemu u čast. Ovaj hram čini jednu od najlepših građevina u Beogradu i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu.

Boemski duh i dom zanatlija

U novijoj istoriji Vračar je bio poznat i kao boemski deo grada. Njegov živi duh čuvale su najlepše beogradske kafane koje su u godinama predstavljale kulturni epicentar Beograda, budući da su ih posećivala važna imena tadašnjeg društvenog života. Umetnici, lekari, advokati, novinari, pa i političari uživali su u tradicionalnom ambijentu satrih srpskih kafana. One koje su odolele vremenu „Trandafilović“ (koji ljubomorno čuva uspomenu na velikana naše književnosti – Borislava Pekića), „Sokolac“, „Vltava“, „Kalenić“, „Mlava“, „Šumadija“, „Orašac“, „Zona Zamfirova“ i „Mala madera“ bile su i ostale simboli prošlih vremena i čuvari anegdota gradskog života.

Nešto kasnije, 1970. godine podignut je prvi zanatski centar u Srbiji – Gradić Pejton. Specifičan je po svom specifičnom arhitektonskom rešenju. Sastoji se od 40 zanatskih radnji raspoređenih u obliku saća.

Spomenici kulture

Pored negovanja svog živog duha, Vračar se potrudio da sačuva i svoja kulturna dobra, pa se tako na Vračaru nalaze i brojne zgrade pod zaštitom države i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Samo neke od važnih su Kuća vojvode Petra Bojovića u Trnskoj ulici, Narodna biblioteka Srbije u Skerlićevoj, Zgrada Treće beogradske gimnazije, Spomenik i groblje oslobodilaca Beograda 1806. godine u Karađorđevom parku kao i arheološko nalazište Antički Singidunum.

Svi ovi prelepi aspekti koje Vračar poseduje čine ga inspirativnim okruženjem koje će vas sigurno ispuniti osećajem ponosa. Vračar je čuvar najburnijih i najlepših perioda u istoriji Beograda, dok istovremeno predstavlja urbanu i sadržajima bogatu sredinu koja će vas neprestano iznenađivati.