SAVETI UZ KOJE ĆE POD U VAŠEM DOMU BLISTATI

SAVETI UZ KOJE ĆE POD U VAŠEM DOMU BLISTATI

Kako bi podovi i tepisi u vašem stanu trajali dugo i dobro izgledali, potrebno ih je pravilno održavati. Različitim podlogama je potrebno pristupiti na posebne načine, budući da svaki materijal drugačije reaguje.

SAVETI ZA BLISTAVI PARKET

Kako bi vaš parket zadržao svoju blistavost i čvrstinu, potrebno je održavati ga. Iako je parket najotporniji materijal, podložan je fizičkim oštećenjima. Kako ne biste oštetili lak kojim je parket prekriven, povremeno obrišite parket suvom krpom i uklonite nečistoće. Ukoliko se dogodi da prospete tečnost na parket, obrišite je što pre, jer parket ne podnosi vlagu. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju su visoke potpetice! One se mogu utisnuti u parket i naneti mu trajnu štetu. Postavite zaštitne podloške ispod nameštaja, kako ne biste izgrebali njegovu površinu. Umesto da gurate nameštaj po parketu, zamolite nekoga da vam pomogne da ga prenesete na željeno mesto. Ukoliko se ipak desi da ogrebete parket, ne očajavajte! Ogrebotinu možete vešto kamuflirati voskom kojim ćete preći preko njega.  Postoji veliki izbor boja voska, tako da ćete bez problema naći odgovarajuću nijansu i povratiti sjaj vašeg parketa.

BLISTAVI KERAMIČKI PODOVI

Keramičke pločice se često sreću u mnogim domovima, jer su vodootporne i jednostavne za održavanje. Uz adekvatnu brigu, vaše pločice mogu blistati godinama i ukrašavati podove vašeg stana. Nabavite adekvatne otirače i zaštitne podloge i postavite ih ispod teških komada nameštaja. Kako biste sprečili unošenje trunja i prljavštine, na ulaz prostorije postavite patosnice. Pri odabiru sredstva za čišćenje, izbegnite ona koja sadrže kiselinu, izbeljivač, vosak i ulje. Namenskim sredstvima za čišćenje pločica uklonićete mrlje od sapunice, kamenac i nečistoće. Pre upotrebe bilo kog sredstva za čišćenje, prvo očistite pod od prljavštine vlažnom krpom.

VUNENI, ČUPAVI I SINTETIČKI TEPISI

Kako su u stalnom kontaktu sa raznim nečistoćama, tepihe je neophodno redovno održavati. Usisavanje je potrebno obavljati bar dva puta nedeljno, kako biste obezbedili čist životni prostor.

Dalji postupak održavanja se razlikuje od vrste tepiha, odnosno njegovog materijala.

Sa strane održavanja, najzahvalnije rešenje su sintetički tepisi. Kako oni nisu napravljeni od prirodnih materijala, manja je verovatnoća da će doći do stvaranje bakterija i bacila. 

Vuneni tepisi se održavaju na isti način kao i drugi tepisi, usisavanjem. Jedina opasnost koja postoji su fleke prirodnog porekla koje mogu obojiti tkaninu, zbog čega je neophodno ukloniti ih što pre.

Jedino se čupavi tepisi usisavaju na drugačiji način. Ne savetujemo vam usisavanje roto čestkama, koje mogu počupati vlakna sa tepiha. Kod čupavih tepiha je teže uočiti fleku, ali posle usisavanje će nečistoće biti uklonjene isto kao sa bilo kog drugog tepiha.