NOVOGRADNJA I NJENE PREDNOSTI

NOVOGRADNJA I NJENE PREDNOSTI

Pri kupovini novog stana postoji mnogo aspekata koje moramo uzeti u obzir, izvagati sve prednosti i mane i na kraju pronaći idelano rešenje koje će zadovoljiti sve naše potrebe. Pored standardnih nedoumica, poput izbora idealne lokacije ili kvadrature, često se postavlja pitanje da li se odlučiti za novogradnju ili pak za stari stan. Kratak pregled svih prednosti koje donosi kupovina novog stana, olakšaće vam donošenje odluke.

PRVI VLASNIK

Nema lepšeg osećaja nego kada uđete u potpuno nov stan i počnete sa uređivanjem po vašem ukusu. Nov stan nije potrebno renovirati čime izbegavate dodatne troškove i ne odlažete datum useljenja. Stari stanovi su često loše održavani i dotrajali, zbog čega je potrebno mnogo ulaganja i planiranja.

ORGANIZACIJA PROSTORA

Nekadašnja organizacija stanovanja podrazumevala je nekoliko pojedinačnih prostorija namenjenih zasebnim funkcijama. Danas je izražena potreba da prostor bude multifunkcionalan, tako da je moderan koncept više okrenut open space organizaciji, odnosno, povezanosti više jedinica, kao na primer, između kuhinje i trpezarije ili spavaće sobe i kupatila, što pruža daleko praktičnije iskorišćavanje prostora. Još jedan primer su stari salonski stanovi, gde su prostorije prohodne i organizovane u nizu (ulazi se iz jedne prostorije u drugu) što u ogromnoj meri umanjuje privatnost stanara, posebno u vreme novog načina poslovanja koje podrazumeva i rad od kuće i potrebu za stvaranjem mirnog radnog prostora. 

ODRŽAVANOST ZGRADE I BEZBEDNOST

Loše održavanje fasade, stepeništa i liftova nije retka pojava u zgradama starim i po nekoliko decenija, a često se dešava da zgrada uopšte i ne poseduje lift, na šta treba posebno obratiti pažnju. Pored toga, zgrade u novogradnji imaju sigurnosna vrata, a u velikom broju slučajeva i video nadzor, što je važna komponenta kada je reč o vašoj sigurnosti. Još jedna izuzetno bitna karakteristika je i prilagođenost novih zgrada stanarima sa posebnim potrebama i majkama sa malom decom, zbog čega su prilazi novih zgrada opremljeni rampama za dečija i invalidska kolica.

INSTALACIJE I STOLARIJA

Pored inovacija u planiranju prostora, moderno doba donelo je i poboljšanja u kvalitetu materijala koji se koriste u izgradnji stambenih objekata. Ovo može biti od presudnog značaja kada je reč o izolaciji i električnim instalacijama. Najčešće su upravo loše instalacije izvor problema i velikih troškova. Takođe, moderni stanovi projektuju se tako da imaju velike staklene površine koje pružaju dovoljno osvetljenosti, a zahvaljujući dobroj stolariji povoljno utiču i na uštedu energije.