MALI VODIČ ZA KUPOVINU STANA

MALI VODIČ ZA KUPOVINU STANA

Dileme sa kojima se susrećemo kada smo u potrazi za novim domom najčešće su vezane za kvalitet stambenog objekta. Kako ne bismo kasnije bili izloženi stresu i nepotrebnim troškovima, važno je da posvetimo posebnu pažnju pojedinim aspektima vezanim za tehničku opremljenost.

PREDNOSTI NOVOG STANA

Odabrati stan koji će zadovoljiti sve naše kriterijume i potrebe nije lako. Postoji mnoštvo aspekata koje treba pažljivo sagledati, ali svakako da prevagu uvek odnosi nov stan. Neke od prednosti novogradnje nalaze se u tome što nije potrebno renoviranje, dok je raspored prostorija uglavnom dobro organizovan i u skladu sa modernim načinom života, što u starijim zgradama često nije slučaj.

INSTALACIJE

Kvalitet instalacija može biti od presudnog značaja za ugodan boravak u vašem novom stanu. Najpre se uverite da su osnovni elementi poput struje, vode i grejanja uvedeni sa najvećom pažnjom, tako da garantuju da nećete imati problema dugi niz godina.

IZOLACIJA

Veoma je važno da vaš budući životni prostor ima odličnu termoizolaciju, kao i dobru zaštitu od vlage. Pri odabiru stana pažljivo proverite tip materijala korišćenog u izgradnji, a preporučljivo je i da pre kupovine posetite željeni stan u različitim periodima dana kako biste imali bolji uvid u uslove kada je reč o osvetljenosti i grejanju. Pored toga, značajna je i zvučna izolacija kako biste mogli da obezbedite sebi i svojim najbližima neophodni mir i tišinu.

Potrebno je napomenuti i ulogu stolarije gde pravilna ugradnja predstavlja ključnu komponentu. Obavezno proverite da li su prozori u stanu izrađeni od materijala koji zadovoljavavaju standarde otpornosti, kao i da li su pri ugradnji ispoštovani svi koraci koji obezbeđuju maksimalnu zaštitu od spoljnih uticaja.

KVALITET PODA

Možda zvuči neuobičajeno i mnogi verovatno ne posvećuju previše pažnje ovom elementu, ali loš kvalitet parketa može izazvati prevelike troškove u budućnosti. Parket izrađen od čvrstog i kvalitetno obrađenog drveta imaće duži vek trajanja i biće otporniji na oštećenja, pa bi bilo dobro da proverite koji tip drveta je korišćen u izradi parketa.