Koje biljke je dobro imati u stanu

Koje biljke je dobro imati u stanu

Hladni dani tokom jeseni i zime dovode do toga da sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a poznato je da je u njemu vazhuh mnogo zagađeniji od onog napolju. Unošenjem biljaka u dom oplemenjujemo svoj životni prostor, ulepšavamo ga, ali i pročićujemo vazduh. Biljke u stanu apsorbuju čestice koje zagađuju životni prostor, a njihovom pravilnom negom poboljšaćete kvalitet vazduha u stanu. Biljke je dobro imati u svim prostorijama sem u spavaćoj sobi, jer tokom noći troše kiseonik i stvaraju kontraefekat.

Stručnjaci se slažu da je na svakih devet kvadratnih metara u stanu dovoljno staviti jednu biljku koja prečišćava vazduh, tako da je za stan prosečne veličine potrebno šest do sedam biljaka. Spojite lepo i korisno i ukrasite svoj dom jednom od sobnih biljaka sa naše liste.

PALMA

Ukoliko volite tropske destinacije, palma će vaš dom pretvoriti u pravi egzotični raj! Pored toga što će vas podsetiti na sunčane dane, palma će doprineti i kvalitetu vazduha u vašem domu. Pošto je u pitanju biljka kojoj je potrebno dosta svetlosti, postavite je u sunčanom delu stana, ali je ne izlažite direktnoj svetlosti jer joj može naškoditi.

ZELENI LJILJAN

Zeleni ljiljan je jako zahvalan za održavanje, jer mu nije posebna potrebna nega. Možete ga postaviti u svetlijem ili tamnijem delu stana, a ukoliko zaboravite da ga zalijete neće se osušiti. Pored toga što je veoma dekorativan, zeleni ljiljan odlično upija otrovne čestice iz vazduha i reguliše nivo kiseonika u prostoriji.

DRACENA

Dracena je tropska biljka poreklom sa Madagaskara koja može narasti do neverovatnih 3 metara!  Odlično neutrališe mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Ono što je važno je da ovoj biljci ne odgovara svetlost, te je preporuka da je sklonite sa direktnog izvora svetlosti, promaje i hladnih mesta, kako bi ostvarila pun rast.

FIKUS

Fikus je omiljena biljka u mnogim domovima. Za fikus vam je potrebno više prostora u stanu,  ali će vam zato ova biljka ispuniti prostoriju kiseonikom i neutralisati štetne toksine. Najbolja varijanta je da ga postavite na niskom stalku ili na podu uz prozor. Fikusu odgovara svetlost, ali čuvajte ga od promaje koja mu šteti.