Ideje za uređenje spavaće sobe

Ideje za uređenje spavaće sobe

Iako spavaća soba nije izložena pogledima gostiju, njenom uređenju treba posvetiti posebnu pažnju jer je to po pravilu prostorija u kojoj se osećate najprijatnije.  I najmanji detalji vaše spavaće sobe - od odgovarajućeg osvetljenja do izbora jastučića prave razliku i doprinose ukupnom doživljaju. Donosimo vam savete koji će vam pomoći da pretvorite vašu spavaću sobu u pravu oazu mira i uživanja.

Osvetljenje za spavaću sobu

Svetlo čini doživljaj prostora, ali u spavaćoj sobi ono ne treba da bude napadno i jako. Poželjno da je da pored glavnog svetla, imate i pomoćno osvetljenje, koje je idealno rešenje kada želite da pročitate knjigu pred spavanje i odmorite oči od jake svetlosti. Parovi mogu izabrati individualno kontrolisane lampe za čitanje sa obe strane kreveta. Izbor lampi za spavaću sobu treba da bude uklopljen za dizajnom nameštaja i bojama koje dominiraju u prostoru.

Slike u spavaćoj sobi

Nemojte preterivati sa brojem slika na zidovima vaše spavaće sobe. Biće dovoljno da postavite par slika iznad uglavlja. Kada birate slike koje će ukrasiti vaše zidove, izbegavajte one na kojima preovlađuju hladne i tamne boje. Tamni tonovi mogu uzrokovati osećaj depresije, letargije, pogotovu dok spavate. Savršeno rešenje su tematski mirne i staložene slike, koje reflektuju opuštajuću energiju. Ne zaboravite da motive i boju rama slike uklopite sa ostatkom sobe.

Boje u spavaćoj sobi

Treba imati na umu da boje mogu vizuealno da smanje i povećaju prostoriju. Mala soba okrečena u tamnu boju, izgledaće još manje. Sa druge strane, ukoliko izaberete svetlije nijanse prostor će izgledati veće, imaće prozračan i otvoren izgled. Hladne boje, poput plave, zelene i sive su odlične za miran san, jer smiruju i podstiču osećaj mira i sigurnosti. Ukoliko se ipak odlučite za toplije boje, izaberite blago crvenu, kajsiju ili nežno roze nijansu koje će dati osećaj topline. Ukoliko želite da osvežite boje u svom prostoru, jednostavno promenite boju zavesa i time unesite promenu u kolorit vaše spavaće sobe.

Bračni krevet

Iako postoje i druga rešenja koja bi vam uštedela prostor, bračni krevet je zasigurno najkonfornija i estetski najbolja varijanta za spavaću sobu.  Ukoliko nemate dovoljno prostora, izaberite nešto niži bračni krevet, jer visoki ležajevi „skraćuju“ prostor, odnosno deluju veće nego što zaista jesu. U zavisnosti od ličnog ukusa, možete se opredeliti za varijante kreveta sa metalnim ili drvenim okvirom, kao i onim prekrivenim meblom. Kako biste maksimalno iskoristili prostor, odaberite bračni krevet sa velikim  fiokama u koje možete odložiti posteljinu i druge sitnice.