GREJANJE U STANU

GREJANJE U STANU

Grejna sezona je počela, a sa njom i dileme koji grejni sistem predstavlja najbolje rešenje za vaš dom. Ukoliko planirate da se uselite u novi prostor, verovatno se dvoumite između različitih vrsta grejanja koja su dostupna na tržištu. Prilikom odabira, veoma je bitno uzeti u obzir i veličinu prostora koji treba održati toplim. Postoji mnogo varijanti, ali ne mogu sve zagrejati prostranije stanove.

ETAŽNO ILI CENTRALNO GREJANJE

Uglavnom se pogrešno misli da su etažno i centralno grejanje isto. Iako oba sistema imaju centralnu jedinicu, koja zatim sprovodi toplotnu energiju do grejnih tela, etažno grejanje ima centralni kotao u sklopu stambene jedinice, dok centralno grejanje sprovodi toplotu iz gradskih toplana.

Centralno grejanje obezbeđuje ujednačenu temperatura u svim prostorijama, bez dodatnih troškova, a obezbeđeno je i održavanje sistema, što pruža dodatnu sigurnost korisnicima. Za razliku od njega, kod etažnog grejanja je potreban dodatni prostor za kotao i ogrev, a morate brinuti i o održavanju sistema.

KLIMA ILI TA PEĆI

U situacijama kada nije moguće imati centralno grejanje,  mnogi se odlučuju za termoakumulacione (TA) peći. Ovo je jedan od najpopularnijih oblika grejanja na struju, zbog svoje ekonomičnosti. TA peći se akumuliraju noću, međutim često se moraju dopuniti u toku dana, što može znatno povećati račune za struju.

Iako se klima uglavnom vezuje za letnje periode, neka domaćinstva koriste klimu i za grejanje tokom zimskom perioda. Međutim, uglavnom se u prostoru nalazi samo jedan klima uređaj, koji nije dovoljan za zagrevanje čitavog prostora. Podno grejanje je takođe jedan od popularnijih vidova grejanja, ali su troškovi za njegovo ugrađivanje dosta visoki, što mnoge odvraća od ovog načina zagrevanja.